Nyt marraskuussa juostaan areenalla jo kymmenes Joensuu Night Run. Ensimmäiset kolme vuotta kisajärjestäjänä toimi Joensuun Kataja. Vuonna 2015 vetovastuu siirtyi Ultrajuoksuseura Sisulle. Moninkertainen Espoon Endurance 24h – kisan kävijä Jari Soikkeli sai idean vastaavan kisan järjestämisestä Joensuun Areenalla. Lajin harrastajilta kyseltiin mielipiteitä kisan pituudesta ja ajankodasta. Lopulta päädyttiin 12h kisaan ja ajankohdaksi vakiintui marraskuu. Katajan Tuomo Lehtinen piti 12h kisaa myös järjestäjän kannalta pidempää kisaa sopivampana vaihtoehtona.

Ensimmäisinä vuosina osallistujia oli vähänlaisesti ja kisan järjestäminen oli vaakalaudalla. Kun Ultrajuoksuseura Sisu perustettiin marraskuussa 2014, siirtyi kisan järjestäminen luontevasti ultrajuoksijoiden omalle seuralle. Tuolloin 12h ohella juostiin sekä maraton, että 12h-viesti. 

Sisulaisten oma kokemukset ultrakisoista ja juoksijoilta saatu palaute ovat auttaneet parantamaan järjestelyitä vuosi vuodelta. Vaikka kolmen ensimmäisen Sisun järjestämän kisan osanottajamäärät jättivät vielä toivomisen varaa, niin 2018 kisa myytiin ensimmäisen kerran loppuun. Kisajärjestäjien valmistelut ja talkoolaisten työpanos tuottivat tulosta, JNR oli vakiinnuttanut asemansa ultrajuoksijoiden keskuudessa. Järjestelyiden laadun takeena on jo ensimmäisestä kisavuodesta saakka ollut vuosittain haettava kansainvälisen ultrajuoksuliiton myöntämä IAU-Bronze label sertifikaatti. JNR on sittemmin myyty joka vuosi loppuun -poikkeuksellista viime vuotta lukuun ottamatta.

Kisan onnistuneen läpiviennin kannalta osallistujamaksimi on vakiintunut 100 juoksijaan. Tarjolla olevat kisamuodot ovat vuosien kuluessa hieman vaihtuneet, ensin vuonna 2018 viestijuoksun tilalle tuli 6h-juoksu ja vuonna 2019 maratonin jäätyä pois valikoimasta, Joensuun yössä on keskitytty puhtaasti ultrajuoksuun. 

Vaikka Janne Klasilan 2012 juoksema kisaennätys 139,879 km onkin muutamista hyvistä yrityksistä huolimatta pitänytkin sitkeästi pintansa, on JNR:ssä tehty useita sekä yleisten, että ikäsarjojen Suomenennätyksiä. Tapahtuman tähänastisen historian komein ennätys nähtiin Satu Lipiäisen juostessa naisten 12h pohjoismaiden ennätyksen 136,203 km – tulos oli samalla myös maailman kaikkien aikojen paras naisten sisäratatulos 12h juoksussa. 

Kärkijuoksijoiden takana suuri osa juoksijoista tekee omia henkilökohtaisia ennätyksiään. Osa parantaa aiempia tuloksiaan, osalle jo lähtöviivalle pääsy on ennätys. Yleisesti tavoiteltu tulos 12h juoksussa on 100km ylitys. Vuosien kuluessa osanottajien ikäjakauma on hiljalleen laajentunut. Viime vuonna oli ensimmäistä kertaa mukana osallistuja sarjassa miehet 75 vuotta, nuorimpien juoksijoiden ollessa alle parikymppisiä. Naisten osuus osallistujista on kasvanut ja joinakin vuosina on naisia ja miehiä ollut mukana lähes yhtä paljon. Ensimmäistä ultraansa juoksevien kanssa samalla lähtöviivalla on monien ultrajuoksukisojen konkareita, lajin legendoja ja kansainvälisen tason juoksijoita. Yöjuoksu areenalla samanhenkisessä seurassa on jokaiselle omanlaisensa elämys.

Kategoriat: Uncategorized

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *